Archive

Archive for the ‘Sendi Kehidupan’ Category

Kerjaya, alam baru anda!

Khas buat teman2 (dan adik2) yang baru mula menceburi alam pekerjaan.

Beberapa orang teman baru memasuki alam pekerjaan. Fasa alam kerjaya ini juga adalah satu ‘sendi kehidupan’ yang perlu di urus dengan baik.

Pengurusan masa
Saya pernah dengar istilah “masa kamu adalah milik syarikat”. Istilah ini menggambarkan apabila seseorang tu dah start kerja, maka masanya bukan lagi miliknya sendiri. Istilah ini ada betulnya terutama dlm waktu pejabat. Namun agak malang kalau ada yg sanggup menyerahkan semua masanya sbg milik majikan, maka majikan seolah-olah boleh bg arahan apa shj, balik lambat, jgn balik selagi kerja tak siap, weekend pun dtg kerja etc. Apa yang penting ialah kita tahu hak kita dan di mana sempadannya. Jangan biarkan diri anda menjadi hamba kepada kerjaya. Kalaupun anda perlu utk kerja di luar waktu pejabat, biarlah itu dilakukan dengan kehendak diri, dan diberi ganjaran yang setimpal. Kuncinya ialah masa anda adalah hidup anda, dan anda lah yang berhak membuat keputusan. Peruntukkan masa secukupnya untuk diri anda, keluarga, agama dan kehidupan anda.

Kewangan
Pengurusan kewangan bg yang baru memulakan alam pekerjaan tentunya mencabar dan amat berbeza dgn pengurusan kewangan sbg pelajar. Yang penting ialah tahu keutamaan dalam berbelanja, rancang untuk jangka panjang, ukur baju di badan sendiri dan belajar drpd pengalaman orang lain.

Peningkatan Kendiri.
Alam pekerjaan adalah sebahagian drpd perjalanan dan bukan destinasi terakhir. Jadi jangan abaikan peningkatan kendiri anda yg amat penting untuk menjalani fasa kehidupan yang seterusnya. Ilmu perlu terus ditambah, buku perlu terus dibaca, amalan perlu terus digandakan, semangat perlu terus dipupuk, keazaman perlu terus diperkemas dan cita2 perlu terus di perbaharui.

Selain drpd tiga perkara ini, banyak lagi yang perlu diurus dengan sebaiknya.

Semoga kebahagiaan menanti, di dunia dan akhirat!

Categories: Sendi Kehidupan, Sharing

Sendi Kehidupan: Bait Muslim

February 9, 2010 4 comments

Sendi Kehidupan, kata Ustaz Fauzi; “pada sendi-sendi ni lah, macam2 boleh jadi”. Perubahan fasa kehidupan atau transtion time inilah yang telah memakan banyak mangsa, kerana transition itu tidak di urus dengan baik, atau silap approach dalam menguruskan sesuatu masalah dalam proses transisi itu.

Bait Muslim, atau fasa mendirikan rumah tangga juga merupakan satu sendi penting dalam kehidupan, fasa yang menyempurnakan sebahagian daripada iman seperti maksud sebuah hadith, fasa penyempurnaan jiwa bagi seorang insan.

Mendirikan rumah tangga adalah satu lonjakan yang besar, banyak benda yang berubah, antaranya:

  • perubahan rutin harian
  • pertambahan perkara yang perlu diambil kira dalam setiap congak dan perhitungan, drpd fikir pasal perut sendiri kpd fikir pasal perut sendiri dan pasangan, keperluan dan kehendak sendiri kepada keperluan dan kehendak diri dan pasangan, fikir pasal seorang ibu dan seorang bapa kepada 2 ibu dan dua bapa, drpd 2 atu dan 2 nenek kpd 4 atuk dan 4 nenek, begitulah seterusnya, dalam hampir segenap hal
  • perubahan cara fikir, cara cakap, cara faham dan cara komunikasi (kecenderungan berbeza dalam komunikasi antara lelaki dan wanita)
  • mengurus expectation sendiri dan pasangan tentang hak dan tanggungjawab masing
  • hmmm… rasa mcm byk lagi, pendek kata bukan senang nak menyatukan 2 orang berlainan jantina, berlainan cara fikir, berlainan sejarah dan cara dibesarkan, berlainan frame of mind, berlainan nilai dan halatuju, berlainan cita-cita dan harapan walaupun dalam sesetengah aspek, persamaan mungkin wujud

Rumahtangga dakwah lebih-lebih lagi cabarannya kerana rumahtangga dakwah bukan hanya untuk sekadar melahirkan dua insan yang saling berkasih-sayang tetapi banyak tuntutan lain lagi; seperti untuk meneruskan amal agar tidak membantutkan agenda dakwah, untuk memenuhi tuntutan amal, untuk menjadi qudwah sesama para du’at dan menjadi qudwah dalam keluarga dan masyarakat.

Beberapa catatan yang saya dpt melalui nasihat dan pengalaman:

  1. ambik masa untuk mengenali pasangan, mengurus perbezaan dan meletak satu sasaran dan azam yang diimani bersama
  2. komunikasi yang berkesan sangat perlu walaupun definisi ‘berkesan’ itu cukup berbeza bg si suami dan isteri. suami mungkin menganggap komunikasinya sudah berkesan apabila apa yang dia mahu dipenuhi (baju yg diminta sterika dan tergantung di hanger, air yang diminta buat cukup manisnya) tapi isteri mungkin menganggap komunikasi berkesan cukup dengan suaminya boleh mengiakan apa yang dikatanya (walaupun sesetengah ayat sekadar ayat penyata yang tidak memerlukan apa-apa respon)
  3. Kemahiran mendengar sangat bernilai. bukan sekadar mendengar apa yang dikata, tapi mendengar jugak apay yang tak diungkap dgn kata2, mendengar bahasa mata, bahasa emosi dan gerak geri.
  4. Jangan malu untuk minta pandangan orang lain, terutama mereka yang thiqah di kalangan orang lebih berpengalaman dalam apa jua masalah. kemungkinan mereka juga telah menghadapi masalah yang sama dan telah mencuba 10 cara utk mengatasi masalah tersebut. tidak perlulah anda membuat cubaan ke-11
  5. Masalah/konflik tidak selesai jika dibiarkan, disorokkan dan tidak di urus sewajarnya. Kenalpasti dan recoqnise wujudnya msalah adalah satu step yang besar ke arah penyelesaiannya.
  6. Masa adalah sebahagian dari penyelesaian

Beruntunglah bagi mereka yang memulakan perkenalan mereka dalam suasana halal dan barakah, dalam suasana yang selari dengan syarak, kerana dgn itu dia tidak terperangkap dengan expectation yang berbagai-bagai yang terbina daripada hubungan penuh kepura-puraan sebelum drpd akad nikah (masa dating semua tunjuk yg terbaik je, dah kahwin baru tahu buruk baiknya)

Beruntunglah mereka yang menjaga kesucian dan kehormatan mereka sebelum perkahwinan, menjaga batasan dalam pergaulan mereka kerana mereka akan selamat drpd bisikan syaitan yang boleh memporak-perandakan rumahtangga yang baru dibina (cth biskan: “macam mana ye kalu aku kahwin dgn awek no 2 drpd yang 15 tu ye? mungkin akau akan lebih bahagia…”)

Berbahagialah mereka yang hidup berlandaskan syarak, bahagia dunia hingga ke syurga. Amiin.

(khas untuk sahabat yang baru melangsungkan perkahwinan, yang terakhir di kalangan yang terawal)

Categories: Sendi Kehidupan, Sharing

Sendi Kehidupan: Settling Down

January 18, 2010 6 comments

Saya namakan sendi kehidupan mengikut istilah yang ust fauzi gunakan semasa memberi panduan kepada saya dlm proses asimilasi saya yang baru pulang dari belajar di perantauan dalam dunia masyarakat Malaysia yang mempunyai banyak cabaran tersendiri. Sendi merupakan bahagian tulang yg menyambungkan 2 atzu lebih ketulan tulang. Sendi kehidupan ialah satu masa transisi di antara fasa2 kehidupan. Ada sendi antara dunia student yg penuh idealisme dengan alam realiti dan cabaran dunia pekerjaan. Ada sendi antara dunia bujang dan dunia perkahwinan, ada sendi antara dunia sekolah ke dunia bebas universiti. Kebijaksanaan menguruskan sendi-sendi kehidupan ini penting untuk memastikan kesinambungan apa jua yang hajati dan diusahakan dalam fasa sebelumnya, baik dari segi cita2 peribadi, matlamat sebuah perjuangan dan matlamat dakwah itu sendiri.

Antara matlamat yang besar dalam usaha mendidik dan membentuk individu muslim yang saya fahami ialah supaya seseorang itu mampu menangani cabaran di atas jalan dakwah dan bijak menguruskan cabaran itu. Berdasarkan makna objektif ini, kita bukan sekadar menutup mata atau menidakkan kewujudan cabaran2 itu lalu mebiarkan segala permasalahan yang ‘real’ dlm kehidupan itu dibiarkan dan tidak ditangani dengan cara yang sewajarnya. Kita juga tidak mahu tenggelam dalam ‘menguruskan’ cabaran2 ini sehingga tumpuan kita ke atas perkara-perkara yang sepatutnya menjadi fokus kita terabai sama sekali. Tiada satu penyelesaian yang akan meneyelesaikan semua masalah. Maknanya setiap sesuatu penyelesaian akan ada consequences yang lain yang mungkin juga merupakan satu masalah yang lain. Jadi melayan semua masalah takkan ada titik penyelesaiannya. Sebahagian masalah boleh diselesaikan, sebahagian perlukan masa dan ada sebahagiannya yang kita terpaksa terima dengan sabar sebagai salah satu realiti kehidupan. Melangkah di antara dua ekstrem ini (membiarkan semua masalah dan melayan semua masalah) merupakan jalan tengah yang wajar diambil. Sememangnya ‘walking between the fine lines’ ini bukan mudah dan tidak boleh ditafsirkan sekadar menggunakan kaedah yang general yang  disangka sesuai untuk semua. “One size fits all” tak boleh digunakan di sini.

Dalam menghadapi suasana inilah perlu banyak perbincangan dengan orang yang telah melalui pengalaman tersebut, belajar dari pengalaman mereka dan tidak mengulangi kesilapan mereka. Di sinilah gunanya disiplin2 dalam tarbiah yang dipelajari seperti istisharah, isti’zan di samping istikharah. Konsep2 seperti fiqh awlawiyaat, husnu dzaan dan sebagainya perlu di aplikasikan.

Selamat melangkah. Semoga langkah kita semua terpandu dan diberkati, insya allah.

Categories: Sendi Kehidupan, Sharing