Home > Bangsaku, Islam, Life Notes > Lafaz & Janji dalam Takbir Aidilfitri

Lafaz & Janji dalam Takbir Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri bakal menjelang dalam beberapa hari lagi. Lagu-lagu raya telah pun hampir sebulan dikumandangkan. Takbir raya pula mula dialunkan di mana-mana. Takbir raya di Malaysia selalunya dikaitkan dengan kesayuan, pertemuan semula setelah perpisahan yang lama, kesyahduan, kesedihan dan menguntumkan semula kenangan bersama insan tersayang.

Kelembutan alunan takbir terutamanya dalam budaya umat Islam di Malaysia seringkali melupakan kita tentang maksud sebenar disebalik takbir dan tahmid yang dialunkan. Mari kita ikuti sedikit terjemahan takbir raya ini :

(sekalung penghargaan kepada pemilik asal imej, semoga dikurnikan pahala amal soleh yang berpanjangan)

Sesungguhnya alunan takbir itu ialah laungan kemenangan, laungan yang menyatakan kebesaran Allah, dipenuhi pujian-pujian (tahmid) dan menyucikan Allah (tasbih) daripada segala sifat kelemahan.

Takbir ini juga diselangi oleh sebuah janji bahawa umat Islam cuma akan tunduk patuh kepada Allah dan tidak kepada selain-Nya, dengan penuh ketulusan dan keikhlasan semata-mata untuk menegakkan agama Allah, walaupun dibenci dan mendapat tentangan golongan kafir, musyrik dan munafiq.

Takbir ini juga diselangi kata-kata penuh semangat bahawa Allah yang Maha Esa telah , sedang dan akan terus menunaikan janji-Nya, menolong hamba-hamba-Nya, memuliakan tentera-tentera-Nya sebagaimana Allah telah memenangkan Rasulullah dan menghancurkan tentera bersekutu (Ahzab) dengan kekuasaan-Nya.

Inilah maksud sebenar disebalik takbir yang dilaung-laungkan. Ini bukanlah semata-mata takbir yang menitiskan air mata insan diperantauan, terkenang ibu dan ayah di kejauhan, dan bukan pula takbir kesedihan terkenangkan insan tersayang yang telahpun meninggal dunia, jauh sekali sekadar imbauan kenangan setelah perpisahan yang lama.

Marilah kita sama-sama menghayati maksud takbir ini. Mengisafi keadaan umat yang dizalimi di seluruh dunia, mengharapkan pertolongan Allah untuk kembali memartabatkan Islam ke tempatnya yang tinggi, melangkaui segala sistem jahiliyyah yang ada. Marilah kita mengambil pedoman dari peristiwa Ahzab, bilamana seluruh tanah arab bersatu untuk mengepung umat Islam di Madinah, angkara konspirasi jahat yahudi untuk menghancurkan negara Islam yang baru dibina oleh Rasulullah dan para sahabat baginda.

Hari ini, sekali lagi umat Islam ditekan dalam segenap cara yang ada dengan menggunakan pelbagai pendekatan dan nama. Jangan kita lupa bahawa konspirasi jahat musuh Allah untuk menghancurkan umat akan terus wujud hingga hari kiamat. Pertembungan antara haq dan batil akan terus berlaku dalam apa jua aspek kehidupan. Apa sahaja perkara yang berkait dengan Islam sedang dileraikan satu persatu sehinggalah kita dapat saksikan hari ini, sebilangan umat yang Isalm pada zahirnya namun terkeliru dan bermati-matian memperjuangkan agenda yang bertentangan dengan ajaran agama Islam yang sebenarnya.

Marilah kita mengambil kekuatan dan semangat daripada lafaz takbir ini, untuk bangkit dan berusaha sedaya upaya untuk mengenal ajaran Islam yang sebenar, berusaha dan berjiha untuk menegakkannya dalam apa jua bidang kehidupan yang kita lalui.

Inilah takbir kemenangan. Inilah takbir perjuangan yang tidak akan berhenti sehingga kita bertemu Allah dengan salah satu daripada dua kemenangan, kemenangan Islam atau syahid di atas jalan-Nya.

(Jangan nanti ada pula organisasi Islam yang menuntut supaya lafaz takbir raya pun diubah supaya lebih lunak kepada orang ‘non-muslim’ atas nama ‘rahmat’ dan keharmonian!)

Advertisements
Categories: Bangsaku, Islam, Life Notes
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: