Home > Bangsaku > Politik Lucah: Siapa untung, siapa rugi?

Politik Lucah: Siapa untung, siapa rugi?

PM3_TolakPolitikLucah

Saya berlepas diri daripada menuduh seseorang Muslim tanpa bukti. Saya juga berlepas diri daripada menuduh angkara siapakah yang menyebabkan politik lucah ini berleluasa.

Senario penyebaran video lucah dalam kehangatan kempen PRU ini sangatlah jijik, penyebaran tanpa sebarang sekatan yang membolehkan video ini boleh diperolehi oleh sesiapa sahaja yang memepunyai akses internet. Politik lucah ini sudah sampai ke tahap sangat menjijikkan.

Siapa yang rugi?

Tak kiralah siapa pelaku dan siapa penyebarnya, yang rugi sebenarnya adalah umat Islam secara keseluruhan, kerana tersebarnya maksiat dan kefasadan adalah satu bala. Yang rugi sebenarnya ialah bangsa Melayu Islam yang saban hari disogokkan dan dikaitkan dengan segala sifat lemah dan kehinaan, padahal banyak lagi nilai murni dan sejarah yang agung yang semakin dilupakan, Yang rugi sebenarnya umat Islam, yang seakan gagal menjadi umat contoh, apatah lagi untuk memperlihatkan kemurnian, kecantikan, keagungan Islam itu sendiri.

Apabila politik lucah ini dikaitkan dengan pimpinan Parti Islam, yang rugi adalah seluruh gerakan Islam. Alangkah jijiknya sekiranya niat dan cita-cita murni memartabatkan Islam akhirnya cuma disamakan dengan perlakuan jijik Presiden MCA, yang terang-terangan mengakui perlakuannya, dan kemudian masih di angkat sebagai presiden.

Siapa pula yang untung?

Ada beberapa pandangan yang saya dengar.

1. PR menghadapi isu pertindihan tuntutan kerusi terutamanya antara PAS dan PKR. Skandal politik lucah ini seolah-olah melemahkan posisi PAS dalam mempertahankan tuntutan ke atas kerusi yang dimahukan.

2. Terdapat arus akar umbi dalam PAS yang tidak mengiktiraf calon PM daripada PKR. Kalaulah pimpinan PAS juga ada skandal, maka tak susah nak tekan PAS supaya terima sahaja calon PM yang ada.

3. Selepas PRU 2008, beberapa pimpinan PAS ada terlibat dalam perbincangan mengenai “Unity Government” atau Kerajaan Perpaduan,  antaranya Presiden,Timbalan Presiden dan SUA. Ada puak dalam PAS yang tidak mahukan idea sama diutarakan lagi pada masa akan datang. Timbalan Presiden dah pun disingkiran. Kini SUA pulak dikaitkan dengan politik lucah. 2/3 dah dikeluarkan! Maka selamatlah puak yang sangat-sangat anti kepada idea Kerajaan Perpaduan, walau apapun hujahnya.

4. So, dalam keadaan PKR tengah berlawan dengan PAS, DAP bertepuk tangan. Tak hairan kalau selepas PRU 2013, DAP akan jadi parti terkuat di parlimen dikalangan PR!

Mungkinkan PAS sebenrnya tersilap pilih kawan?

Apapun, politik lucah ini patutnya dikuburkan terus daripada terus menjadi perosak kepada umat!

(disclaimer: pandangan ini adalah pendapat beberapa peribadi bukan pendirian rasmi daripada Arus Baru!)

Advertisements
Categories: Bangsaku Tags: , , , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: