Home > Bangsaku, Sharing > Media Arus Perdana, Kelucahan Melampau & Liberalisasi Nilai

Media Arus Perdana, Kelucahan Melampau & Liberalisasi Nilai

Minggu lepas, media arus perdana negara kita termasuk Utusan Melayu, TV3 dan lain-lain akhbar dan saluran televisyen memaparkan gambar kelakuan seksual seorang pemimpin sebuah parti politik. Tindakan ini amatlah tidak wajar, dan merendahkan martabat media arus perdana jauh lebih rendah daripada sebahagian tabloid dan hampir sama taraf dengan pornography yang hina.

Kes pendedahan skandal seks ini bukan benda baru dalam politik Malaysia, namun kejadian kali ini sudah sampai ke satu tahap yang amat parah, apabila gambar perilaku seksual dipaparkan di muka depan akhbar. Ini menandakan satu gejala politik yang amat kotor lagi hina. Gejala ini nampaknya tidak mengenal bangsa, agama mahupun pendirian politik.

Gejala ini jelas menunjukkan bahawa tahap kematangan politik kita berada pada satu tahap yang amat rendah. Segala perkara menjadi isu politik dan segala perkara seolah-olah boleh dipolitikkan. Pertimbangan yang ada cuma berasaskan neraca politik, tanpa di sana ada pertimbangan lain, dari sudut adat budaya, nilai dan akhlak, pegangan dan agama.

Kesan penyebaran propaganda seksual kepada Masyarakat.

Media arus perdana sepatutnya membuat penilaian yang teliti sebelum isu seumpama ini dipertontonkan kepada khalayak umum. Pertimbangan mereka sepatutnya mengambilkira kesan jangka panjang kepada golongan pembaca yang pelbagai, termasuk kanak-kanak dan remaja. Peranan media arus perdana dalam membentuk pandangan umum terhadap sesuatu perkara perlu diambil berat.

Kemungkinan penyiaran minggu lepas sekadar satu propaganda politik semata-mata. Namun, perlu disedari bahawa kesan yang akan dihadapi oleh masyarakat adalah mendalam dan bersifat jangka panjang. Penyiaran seumpama ini, termasuk pendedahan salah laku seksual beberapa orang artis dan politikus sebelum ini akhirnya mengarus-perdanakan gejala seks luar nikah, perlakuan sumbang dan perilaku seks melangkaui batasan adat budaya, agama dan moral.

Kemungkinan yang sangat hampir dengan kita, ialah perilaku seksual luar nikah dan songsang ini tidak lagi menjadi satu perkara yang asing dan terlarang. Masyarakat akhirnya menjadi “immune” dan mungkin beranggapan bahawa gejala ini adalah satu perkara biasa. Kita telah melihat bagaimana seorang pemimpin MCA masih boleh diangkat sebagai Presiden parti walaupun beliau secara terang-terangan mengakui keterlibatan beliau dengan perilaku seks luar nikah setelah VCDnya tersebar.

Mungkin inilah akhirnya hasil yang diharapkan daripada penyiaran seumpama ini. Masyarakat akhirnya didesak untuk memisahkan unsur agama dan nilai, adat dan budaya daripada pertimbangan politik. Liberalisasi nilai ini sebenarnya akan membawa generasi kita kepada saat-saat kehancuran.

Memandang urutan peristiwa yang berkaitan dengan isu ini secara menyeluruh dan tidak terpisah, saya membuat kesimpulan bahawa kita sedang berhadapan dengan satu arus liberalisasi yang mengalir deras, yang menyerang jantung hati umat, menyerang nilai dan pegangan masyarakat.

Berhadapan dengan arus ini, umat Islam perlu kembali kepada neraca agama dan adat budaya dalam menghadapi sebarang isu. Agama sepatutnya menjadi satu benteng yang utuh, yang menjadi rujukan utama dalam mendepani segenap isu. Agama bukan sekadar satu teori, malah daripada agamalah terdirinya kehidupan. Agama ialah matlamat dan sebab kepada kehidupan ini. Mengembalikan agama ke dalam jiwa setiap orang dalam umat ini menjadi satu perjuangan yang mesti diusahakan sebagai salah satu prasyarat kepada keberlangsungan umat ini dalam menghadapi arus liberalisasi ini.

Advertisements
Categories: Bangsaku, Sharing Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: