Home > Bangsaku, Money Matters > FGVH’s IPO, ETP dan kedudukan ekonomi bumiputra

FGVH’s IPO, ETP dan kedudukan ekonomi bumiputra

1) Harga tawaran IPO tak akan diketahui sehingga prospektus keluar, Kat website MITI ( utk registration utk share bumiputera, tarikh tutup 4th May) ada ruang untuk masukkan email, anda akan diberitahu bila harga tawaran dah available.

2) Seramai 135,000 peneroka dan kakitangan akan dapat share allocation (jumlah berapa setiap orang akan dapat belum diketahui). Share allocation utk peneroka (blue form) dan kakitangan (pink form) akan dibiayai melalui Margin Financing oleh beberapa bank terpilih. Tenure margin financing cuma 6 bulan, maksudnya in 6 months either they need to pay the financed amount from their own money or the share need to be sold to pay the financed amount. Force-selling pun boleh berlaku (ie the bank will dispose the share when the value is lower than the financed amount, and the owner failed to top-up the difference). Force selling ratio is set at 105%.

3) Berdasarkan margin financing untuk peneroka atau kakitangan, saya berpandangan, adalah agak sukar untuk mendapat short term gain drpd IPO ni. Dalam masa 6 bulan, 135,000 staff dan kakitangan mungkin akan “dump the shares” utk bayar loan bank and possibly earn short term gain. Kalau begini lah keadaannya, share price tak akan naik dengan banyak kerana supply will exceed demand.

4) Listing FGVH is part of ETP’s’objective to reduce Government Role in Business (GRIB). To achieve this objectives, GLCs will have to list part or all of their business. The concern is, when these GLCs is listed, who will be the beneficiaries? Most shares will of course be in the hands of the people with more capital. Although there is some portion of the shares that is pre-allocated for the bumiputeras, how long will they hold to the share, most will quickly sell just to earn short term gain.

5) Umum mengetahui bahawa target DEB untuk mencapai 30% ekuiti bumiputera dalam pemilikan saham tidak dapat dicapai. Pencapaian terakhir cuma lebih kurang 19%, itu pun apabila mengambil kira pegangan saham oleh GLC. Apabila GRIB dikurangkan, dan saham yang dipegang melalui GLC diapungkan, agaknya berapa banyak ekuiti bumiputera yang tinggal dalam sedikit masa lagi? Adakah semakin banyak?

6) Beberapa persoalan dalam fikiran saya:

  1. Siapakah “beneficiaries paling besar drpd IPO FGVH?
  2. Dalam masa 6 bulan, selepas margin financing tamat, berapa ramai peneroka dan kakitangan akan masih memiliki saham FGVH? Selepas tempoh itu FGVH milik siapa?
  3. Bagaimana nasib mereka yang selama ini bergantung kepada dividen KPF, dalam jangka masa panjang?
  4. Ke mana halatuju ekonomi negara? Dan bagaimana kedudukan ekonomi bumiputera yang memang sedia lemah akan berdepan dengan pasaran terbuka?
Categories: Bangsaku, Money Matters
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: