Home > Hajj 1432H > Ibadah Haji: Peluang penghapusan dosa

Ibadah Haji: Peluang penghapusan dosa

Allah subhaanahu wata’aala yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah telah menganugerahkan kepada umat manusia sekian banyak peluang untuk mendekatkan diri dan kembali kepada-Nya. Dalam sehari, Allah menyediakan solat lima waktu sebagai sebagai “checkpoint-checkpoint” utama untuk memastikan setiap hamba mengingatinya. “Wa aqimi as-solaatu lizikri”; dan dirikanlah solat untuk mengingati-Ku. Solat memastikan bahawa setiap hamba tidak tersesat dalam perjalanan hidup sehari-hari, sebagaimana yang termaktub di dalam Al-Quran, “sesungguhnya solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar”.

Demikianlah juga Allah mewajibkan solat jumaat pada setiap hari jumaat, penghulu segala hari sebagai satu agenda mingguan yang penting untuk umat Islam sepanjang zaman. Demikianlah juga Allah jadikan bulan Ramadhan dengan peluang mendapat pahala berganda-ganda dalam setiap tahun.

Lima waktu setiap hari.
Hari Jumaat setiap minggu
Bulan Ramadhan setiap tahun
Demikian peluang silih berganti
Untuk Sang Hamba mengabdi diri
Maka kemuncaknya adalah Haji
Setiap dosa akan diampun
Bagai kelahiran semula dari perut Sang Ibu!

Teringat saya pertanyaan seorang rakan sekerja berbangsa Cina kepada saya beberapa hari sebelum saya berangkat ke tanah suci; “Kenapa awal sangat nak pergi haji, biasa orang kata enjoylah life dulu, baru pergi haji!” Saya kurang pasti dari mana persepsi sebegitu diperolehi oleh rakan sekerja saya itu.

Hakikatnya haji yang mabrur seolah-olah satu peluang kelahiran semula, tiada dosa seumpama ketika keluar dari perut ibu. Satu permulaan baru dalam hidup ini. Itu lah yang betul-betul saya harapkan. Satu kelahiran semula.

Saya teringat kisah pengislaman Amru bin Al Ash yang disampaikan dalam salah satu sesi kuliah yang disampaikan oleh Ust Abdul Halim Abdullah ketika di tanah suci. Amru bin Al Ash adalah salah seorang sahabat yang lewat memeluk Islam, malah pernah memusuhi Islam. Beliau adalah di kalangan cerdik pandai dan bangsawan Quraisy. Beliau terlibat pernah berperang melawan tentera muslimin dalam Perang Badar, Uhud dan Ahzab. Beliau juga adalah utusan orang Quraisy yang telah berjumpa dengan Raja Najashy (Negus) di Habsyah meminta supaya Raja itu menghalau Orang Islam yang diketua Jaafar bin Abi Talib yang berhijrah ke Habsyah dan meminta perlidungan di situ, akibat penindasan orang-orang Quraisy di Mekah. Namun, di sebalik dosa-dosa menentang kaum muslimin itu, Amr akhirnya tertarik untuk memeluk Islam, bersama-sama Khalid bin A-Walid dan Uthman bin Thalhah. Mereka bertiga berkunjung ke Madinah dalam tempoh gencatan senjata selepas Perjanjian Hudaibiah.

Sebaik sahaja Khalid bin Al-Walid memeluk Islam, Rasulullah menghulurkan tangan kepada ‘Amr untuk berjabat tangan. ‘Amr pada mulanya kelihatan menghulurkan tangan namun menarik balik tangannya, lalu berkata beliau akan hanya masuk Islam dan berbai’ah dengan Rasulullah dengan satu syarat; supaya semua dosanya diampunkan. Lalu Rasulullah bersabda “Tidakkah kamu tahu bahawa Islam menghapuskan setiap dosa terdahulu?” Rasulullah meneruskan lagi bahawa Hijrah juga menghapuskan dosa-dosa, Haji juga menghapuskan dosa-dosa terdahulu. Kisah ini diceritakan dalam Shahih Muslim dan juga Musnad Imam Ahmad.

Inilah satu janji besar yang menunggu mereka yang mengerjakan haji.

Selain daripada itu banyak lagi peluang untuk menghapuskan dosa sebagai mana maksud hadith; “Al-umratu ila al-umratu kaffaratun bainahuma, wa al-hajju al-mabruur laisa lahu jazaan illa al-jannah”. Antara umrah ke umrah adalah penghapus dosa, dan haji yang mabrur, tiada balasan selain Syurga.

Allahummaj’alna hajjan mabruuro, wasa’yan masykuuro, wa zamban maghfuuro, wa’amalan sholihan maqbuula, watijaaratan lan tabuur… Amiin ya Rabb

Advertisements
Categories: Hajj 1432H
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: