Home > Life Notes, Sharing > Dugaan; lalat atau …..?

Dugaan; lalat atau …..?

Seorang teman ditimpa dugaan demi dugaan, dia berkata “Dugaan ni mcm lalat yg datang hinggap kat muka.. ‎​Smpi satu tahap..lalat tu tak boleh bagi gangguan dah, mcm fruitpicker kat ladang Murat Beker” katanya mengimbau kembali kenangan sewaktu bekerja sebagai pengutip buah-buahan pada musim panas ketika belajar di australia. Pada awalnya, macam2 usaha dibuat untuk mengelak dari lalat dan langau yang banyak, guna semburan, guna topi berjaring, namun sampai satu masa lalat dan langau itu sudah tiada kesan apa2. Immune agaknya.

Betul juga analoginya. Banyak dugaan yang perlu ditempuh dalam hidup ni, memerlukan hati yang ‘kering’, hati batu yang tak mudah goyah. Kalau semua dugaan di pandang dengan terlalu berat, maka kita akan senang terpesong daripada matlamat asal perjalanan kita. Akhirnya kita tidak akan mencapai apa-apa, dan hari yang berlalu cuma dihabiskan menguruskan isu dan masalah.

Namun di satu sudut, dugaan yang dilalui juga perlu diberi perhatian sewajarnya. Ada dugaan tu memang di beri sebagai tazkirah untuk kita, memastikan kita di jalan yang betul, memastikan niat disucikan dan diperbaharui. Bahaya juga kalau kita immune dengan dugaan sebegini, bimbang2 kalau-kalau kita tidak menyedari bahawa kita dalam bahaya.

Apapun, hidup memang tidak akan senang. Dugaan sememangnya akan datang silih berganti. Kerana balasan yang di nanti adalah syurga. “Dan kesudahan yang baik adalah untuk orang yang bertaqwa”

Berusahalah sementara hayat masih ada. Agar tiada penyesalan bila kita tiba Di Sana.

Advertisements
Categories: Life Notes, Sharing
  1. zafry
    April 19, 2010 at 10:53 am

    Like!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: