Home > Aktiviti, Life Notes, Sharing > Belia Kita, Kitalah belia itu!

Belia Kita, Kitalah belia itu!

Belia  secara takrifnya  berumur antara 17 hingga 40 tahun. Satu julat umur yang besar yang mengumpulkan satu kelompok yang sangat signifikan dalam sesebuah masyarakat.  Apabila kita memerhatikan masayarakat kita pada hari ini, maka sebahagian besar permasalahan dalam masyarakat bahkan negara kita hari ini adalah masalah yang melibatkan golongan belia.

Mari kita senaraikan beberapa contoh masalah yang selalu kita dengar, masalah gejala social, seks bebas luar nikah, rempit dengan pelbagai aksinya, masalah budaya lepak, penagihan dadah, kes-kes jenayah seperti rogol  dan jenayah-jenayah seksual yang lain kebanyakannya melibatkan golongan ini. Gejala hiburan berlebihan, tidak serius, membazirkan masa, juga  melibatkan golongan belia. Masalah kekurangan kualiti tenaga kerja, pengangguran,  kegagalan  memenuhi pasaran pekerjaan dan kegagalan dalam akademik juga melibatkan golongan belia, Malah bagi saya, permasalahan kurang cemerlangnya pencapaiaan Negara dalam bidang sukan juga adalah masalah belia.

Menjadi salah seorang belia hari ini, saya tertanya-tanya kenapa segala ini berlaku kepada generasi belia hari ini dan di manakan punca silapnya. Bukan untuk menuding jari  mencari salah silap sesiapa, tetapi untuk cuba mencari penyelesaiaannya. Mengenalpasti punca masalah adalah sebagian drpd usaha ke arah menyelesaikan sesuatu masalah itu. Kenapa negara kita dan masyarakat kita gagal melahirkan generasi belia yang berkualiti?

Dari website KBS: Anugerah belia 2007, belia bagaimanakah yg kita impikan?

Saya tertanya-tanya ke manakah hilangnya potensi sebenar yang ada pada belia? Bukankah belia seharusnya mempunyai ciri-ciri tertentu seperti tinggi idealismenya, tidak takut akan cabaran, tidak mudah menyerah kalah dan sanngup melakukan apa sahaja untuk mencapai cita-citanya? Sejarah bangsa kita juga penuh dengan karektor-karektor belia berjiwa besar. Bukankah sebahagian besar tokoh-tokoh pimpinan negara kita adalah tokoh belia pada zaman mudanya? Tun Mahathir, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi merupakan tokoh belia di zaman mereka.  Dalam bidang sukan juga kita tidak kurang hebatnya. Tokoh sukan kita pernah mencabar pentas dunia pada zaman mereka, biarpun negara baru sahaja merdeka. Kalau kita telusuri sejarah kita sehingga ke zaman kegemilangan bangsa melayu Islam pada kurun kelima belas, maka tentu lebih ramai lagi tokoh belia untuk kita angkat sebagai ‘role model’ kepada generasi belia hari ini.

Apakah yang telah membunuh potensi sebenar belia hari ini? Pada hemat saya, jawapan kepada soalan ini terkandung dalam cara bagaimana generasi hari ini dibesarkan dan suasana pembesaran mereka. Generasi yang lahir ketika negara terjajah membesar dengan memiliki daya juang yang diasuh untuk memperjuangkan kemerdekaan. Generasi yang lahir dalam suasana sukar akan diasuh untuk bekerja keras untuk keluar daripada belenggu kesusahan. Namun generasi yang lahir dalam keadaan serba senang akhirnya gagal menghargai nikmat kesenangan itu. Ini bukan sekadar sangkaan malah antara penemuan kajian yangmelihat bagaimana sebuah perniagaan keluarga selalunya tidak dapat berkembang ‘beyond the third generation’.

Lalu apakah agenda yang akan menjadi penggerak (motive for action) generasi belia hari ini. Mereka lahir merdeka, kebanyakannya hidup senang dan tiada apa lagi yang perlu diperjuangkan? Bagaimana untuk menanamkan daya juang kalau sememangnya tiada lagi istilah perjuangan dalam hidup mereka? Bagaimana mengajar belia supaya sanggup bersusah kalau semua perkara mereka perolehi tanpa perlu bersusah payah? Lalu dalam situasi ini ke manakah dihalakan tenaga yang bayak yang ada pada belia? Ke manakah dicurahkan segala kemampuan untuk belajar sesuatu yang baru yang ada pada belia? Ke manakah diletak semangat yang tinggi yang ada pada belia?

Oreintasi kehidupan masyarakat

Saya melihat apa yang berlaku kepada generasi belia hari ini adalah terjemahan kepada orientasi hidup masyarakat itu sendiri. Penekanan melampau terhadap pencapaian akademik semata-mata bagi saya terlah membunuh potensi belia. Mana mungkin pencapaian keseluruhan generasi itu diukur dengan satu kayu ukur semata-mata? Ukuran pencapaian akademik bagi saya gagal memperlihatkan potensi sebenar sebuah generasi. Perlumbaan untuk mencapai pencapaian akademik semata-mata, telah mengakibatkan perlumbaan dalam satu sudut potensi manusia, sehingga mengabaikan sudut-sudut yang lain. Kita dapat lihat generasi muda kita tidak lagi bersungguh-sungguh dalam perkara selain akademik seperti kesukanan, kesenian, kecemerlangan sahsiah,  kepemimpinan, kemahiran dan keushawanan, sedangkan bidang-bidang ini juga perlu dititikberatkan dalam pembangunan sebuah generasi.

Orientasi hidup yang terlalu menekankan unsur kebendaan juga bagi saya membunuh potensi belia. Kalaulah nilai kejayaan di terjemahkan semata-mata kepada nilai matawang, maka banyak perkara akan hilang nilaian sebenarnya. Perkara seperti kemuliaan peribadi, keperihatinan terhadap masyarakat sekeliling, sensiviti terhadap masalah umat, ringan tangan untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang perlu tentunya tiada nilai matawang. Apatah lagi, saya selalu dengar pesanan sesetengah ibubapa apabila anaknya terlibat dengan banyak aktiviti persatuan semasa di kampus, kata mereka “jangan pedulikan sangat hal-hal lain tu, yang penting study betul-betul, nanti boleh dapat kerja yang bagus.” Alangkah malangnya.

Cara fikir “video game”

Satu lagi penyakit yang pada saya member impak yang sangat besar kepada generasi hari ini ialah gabungan perkembangan teknologi yang tidak diimbangi dengan perkembangan modal insan. Teknolgi maklumat memberi banyak kebaikan kepada generasi ini, namun jika tidak diimbangi dengan kewarasan akal dan tidak dibatasi dengan lingkungan budaya dan agama, maka generasi kita seolah tidak mampu memilih maklumat apa yang dicari dan diakses. Kecanggihan teknologi juga banyak mengubah cara generasi belia mengisi masa terluang. Sukan pada generasi ini cuma bersukan di alam maya, virtual reality dengan segala gadjet yang ada. Kita dapat lihat, peminat sukan dan penggiat sukan tidak mengeluarkan setitik peluh pun dalam permainan mereka. Semangat juang generasi ini cuma ada dalam game “RPG” dan kecerdasan generasi ini cuma dalam game-game strategi. Kedua-dua ini; kepesatan maklumat yang ‘available’ dan cara fikir yang diperoleh daripada permainan alam maya ini menyumbang kepada cara fikir generasi hari ini. Dalam permainan video game, segala perkara boleh di cuba, “try and error”, kalau silap tekan sahaja “restart”, semua perkara boleh di ulang semula. Peluang atau ‘life’ yang ada boleh diulang semula. Semua ini membentuk cara fikir dan cara mereka berinteraksi dengan alam reality. Seolah-olah semua perkara boleh di cuba, dan jika tak suka restart sahaja. Saya nampak cara fikir ini dalam cara generasi belia kita menangani masalah dalam alam kerjaya, dalam rumahtangga, dalam bergaul dengan rakan-rakan dan dalam kehidupan mereka. Mereka lupa, mereka muda cuma sekali. Hidup tidak boleh diundur semula walau sesaat. Tidak semua kesilapan boleh di “undo” , minda dan hati tidak boleh di “format” semula daripada apa yang telah dilalui. Dalam bahasa statistic, tak semua keputusan kita pada sesuatu masa itu “mutually independent”; tidak berkait dengan keputusan-keputusan yang telah di buat sebelumnya.

Inilah cabaran generasi belia hari ini. Cabaran yang berbeza di setiap zaman memerlukan ‘approach’ yang berbeza, walaupun kaedah asalnya tetap sama. Kaedah asal mengenai jiwa manusia yang perlukan agama tetap sama, kaeadah perlunya kepada seruan kepada kebaikan dan usaha mencegah kemaksiatan tetap sama. Manusia tetap manusia yang hidup dan akan mati, selanjutnya akan dipertanggungjawabkan segala amalan mereka.

Inilah cabaran PEMBINA. Mencari penyelesaian kepada masalah belia, dan mengangkat potensi sebenar belia. Penyelesaian daripada belia untuk generasi belia.

Advertisements
Categories: Aktiviti, Life Notes, Sharing
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: