Home > Sendi Kehidupan, Sharing > Sendi Kehidupan: Bait Muslim

Sendi Kehidupan: Bait Muslim

Sendi Kehidupan, kata Ustaz Fauzi; “pada sendi-sendi ni lah, macam2 boleh jadi”. Perubahan fasa kehidupan atau transtion time inilah yang telah memakan banyak mangsa, kerana transition itu tidak di urus dengan baik, atau silap approach dalam menguruskan sesuatu masalah dalam proses transisi itu.

Bait Muslim, atau fasa mendirikan rumah tangga juga merupakan satu sendi penting dalam kehidupan, fasa yang menyempurnakan sebahagian daripada iman seperti maksud sebuah hadith, fasa penyempurnaan jiwa bagi seorang insan.

Mendirikan rumah tangga adalah satu lonjakan yang besar, banyak benda yang berubah, antaranya:

  • perubahan rutin harian
  • pertambahan perkara yang perlu diambil kira dalam setiap congak dan perhitungan, drpd fikir pasal perut sendiri kpd fikir pasal perut sendiri dan pasangan, keperluan dan kehendak sendiri kepada keperluan dan kehendak diri dan pasangan, fikir pasal seorang ibu dan seorang bapa kepada 2 ibu dan dua bapa, drpd 2 atu dan 2 nenek kpd 4 atuk dan 4 nenek, begitulah seterusnya, dalam hampir segenap hal
  • perubahan cara fikir, cara cakap, cara faham dan cara komunikasi (kecenderungan berbeza dalam komunikasi antara lelaki dan wanita)
  • mengurus expectation sendiri dan pasangan tentang hak dan tanggungjawab masing
  • hmmm… rasa mcm byk lagi, pendek kata bukan senang nak menyatukan 2 orang berlainan jantina, berlainan cara fikir, berlainan sejarah dan cara dibesarkan, berlainan frame of mind, berlainan nilai dan halatuju, berlainan cita-cita dan harapan walaupun dalam sesetengah aspek, persamaan mungkin wujud

Rumahtangga dakwah lebih-lebih lagi cabarannya kerana rumahtangga dakwah bukan hanya untuk sekadar melahirkan dua insan yang saling berkasih-sayang tetapi banyak tuntutan lain lagi; seperti untuk meneruskan amal agar tidak membantutkan agenda dakwah, untuk memenuhi tuntutan amal, untuk menjadi qudwah sesama para du’at dan menjadi qudwah dalam keluarga dan masyarakat.

Beberapa catatan yang saya dpt melalui nasihat dan pengalaman:

  1. ambik masa untuk mengenali pasangan, mengurus perbezaan dan meletak satu sasaran dan azam yang diimani bersama
  2. komunikasi yang berkesan sangat perlu walaupun definisi ‘berkesan’ itu cukup berbeza bg si suami dan isteri. suami mungkin menganggap komunikasinya sudah berkesan apabila apa yang dia mahu dipenuhi (baju yg diminta sterika dan tergantung di hanger, air yang diminta buat cukup manisnya) tapi isteri mungkin menganggap komunikasi berkesan cukup dengan suaminya boleh mengiakan apa yang dikatanya (walaupun sesetengah ayat sekadar ayat penyata yang tidak memerlukan apa-apa respon)
  3. Kemahiran mendengar sangat bernilai. bukan sekadar mendengar apa yang dikata, tapi mendengar jugak apay yang tak diungkap dgn kata2, mendengar bahasa mata, bahasa emosi dan gerak geri.
  4. Jangan malu untuk minta pandangan orang lain, terutama mereka yang thiqah di kalangan orang lebih berpengalaman dalam apa jua masalah. kemungkinan mereka juga telah menghadapi masalah yang sama dan telah mencuba 10 cara utk mengatasi masalah tersebut. tidak perlulah anda membuat cubaan ke-11
  5. Masalah/konflik tidak selesai jika dibiarkan, disorokkan dan tidak di urus sewajarnya. Kenalpasti dan recoqnise wujudnya msalah adalah satu step yang besar ke arah penyelesaiannya.
  6. Masa adalah sebahagian dari penyelesaian

Beruntunglah bagi mereka yang memulakan perkenalan mereka dalam suasana halal dan barakah, dalam suasana yang selari dengan syarak, kerana dgn itu dia tidak terperangkap dengan expectation yang berbagai-bagai yang terbina daripada hubungan penuh kepura-puraan sebelum drpd akad nikah (masa dating semua tunjuk yg terbaik je, dah kahwin baru tahu buruk baiknya)

Beruntunglah mereka yang menjaga kesucian dan kehormatan mereka sebelum perkahwinan, menjaga batasan dalam pergaulan mereka kerana mereka akan selamat drpd bisikan syaitan yang boleh memporak-perandakan rumahtangga yang baru dibina (cth biskan: “macam mana ye kalu aku kahwin dgn awek no 2 drpd yang 15 tu ye? mungkin akau akan lebih bahagia…”)

Berbahagialah mereka yang hidup berlandaskan syarak, bahagia dunia hingga ke syurga. Amiin.

(khas untuk sahabat yang baru melangsungkan perkahwinan, yang terakhir di kalangan yang terawal)

Categories: Sendi Kehidupan, Sharing
  1. nak dapat anak lg 2 minggu=)
    February 15, 2010 at 3:23 pm

    saudara ibnubiza@klcityboy=)

    jgn takut. ikhwah x kawen dgn malaikat. akhwat pun x kawen dgn malaikat…hehe..
    love to quote this:”in marriage, understanding each imperfection is the things that make you and your partner perfect”apa lagi jangan ditangguh-tangguh.=)

  2. ibnubiza
    February 9, 2010 at 2:28 pm

    “kerana dgn itu dia tidak terperangkap dengan expectation yang berbagai-bagai yang terbina daripada hubungan penuh kepura-puraan sebelum drpd akad nikah” –> takut2 expectation akhwat kepada ikhwah (maybe also vice versa) jauh lebih tinggi?🙂

    • February 10, 2010 at 10:59 am

      ketakutan yang berasas. cuma expectation general mcm tu lebih senang di tangani drpd expectation yg specific drpd peristiwa2 yg specific…. jgn takut akhi, selepas 6 tahun kahwin pun masih ada surprises…. indahnya taaruf yang tak berkesudahan….mekar bak kali pertama bertemu slps diijabkabulkan….

  1. February 15, 2010 at 11:27 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: