Home > Sharing > Meskipun di sungai yang mengalir…..

Meskipun di sungai yang mengalir…..

(gambar di ambil oleh Akh Umar Hakim di Wadi Hussein, Janda Baik, pd July 2008)

Dalam sebuah perbincangan bersama beberapa orang sahabat mengenai disiplin kita dalam menguruskan perihal kewangan kita, bertanya seorang sahabat:

“macam mana ye dalam berjimat cermat ni, kalau untuk diri sendiri tak ada masalah, tapi kalau nak beli apa-apa untuk anak, rasa macam nak beli yang terbaik, yang mahal pun tak apa”

Jawab seorang sahabat yang lain: “bagus lah tu, mungkin itu satu cara kita tunjukkan kasih sayang kita”

Seorang sahabat lagi menyampuk: “kalau memang mampu apa salahnya?, bukankah memberi nafkah kepada keluarga itu satu tuntutan, sebaik-baik sedekah pun yang diberi kepada ahli keluarga?” Begitulah hujah umum yang digunakan….

Perbincangan itu berterusan lagi, tapi cukuplah cakap ajuk nya sampai di situ sahaja….

Apakah neraca kita dalam isu bersederhana salam berbelanja? Saya petik maksud sebuah hadith yang selalu di ulang-ulang di radio IKIM.fm. Hadith tu menceritakan kisah Rasulullah ketika baginda memerhatikan seorang sahabat baginda berwudhu’, lantas beliau bertanya kepada sahabatnya : “Ma haaza sorof ya sa’ad?” (Pembaziran apakah ini wahai Sa’ad?), lalu sahabat baginda menjawab; “Afil wudhui sorof?” (Adakah dalam urusan wuduh’ pun ada pembaziran?) maka baginda menjawab: “Na’am, wa in kunta ‘ala nahrin jaarih” (ya, meskipun di sungai yang mengalir)

Apa yang kita pelajari daripada hadith pendek dalam urusan yang mulia iaitu wudhu’ ini?

  1. Dalam perkara-perkara yang mulia dan dituntut pun kita di ajar supaya tidak membazir.
  2. Mengelakkan pembaziran perlu dilakukan meskipun dalam perkara yang ‘free of charge’ seperti air sungai (biasa kita dengar orang berkata; “alah, tak pelah, bukan kena bayar pun…”)
  3. Sekalipun kita berkemampuan, berjimat dan bersederhana menjadi keutamaan.
  4. Contoh spesifik  seperti berjimat-cermat dalam berwudhu’ boleh diaplikasikan dalam konteks yang umum dalam urusan-urusan yang lain seperti membeli kereta, rumah dan apa jua keperluan kita.

Semoga kita memerhatikan segenap sen harta yang dibelanjakan, kerana sesungguhnya setiap sesuatu nikmat itu akan di hisab di akhirat kelak.

“thumma latusalunna yauma izin ‘ani nna’im” (at-takathur)

Categories: Sharing
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: